SUMMARY OF THE RULES OF CAMELOT

In the Danish Language

 

Text and Diagrams © 1999-2009 Michael Wortley Nolan and the World Camelot Federation

Translation courtesy of Jorgen Boettiger

 

(Please note that what follows is the translation of a general summary of Camelot rules; it is not a translation of the World Camelot Federation Official Rules of Camelot.)

 

Camelot spilles af to modstandere der skiftes til at flytte brikker på et bræt med 160 kvadrater.  Hver spiller forsvarer et Slot der består af to kvadrater i hans ende af brættet.  Hver spiller begynder med 14 brikker: fire Riddere og ti Mænd.

Begyndelses Stillingen

 

Der er fire forskellige træk:

 

1. Det Almindelige Træk:  En brik (enten en Ridder eller en Mand) kan flyttes et kvadrat i alle retninger til et tomt kvadrat.

Det Almindelige Træk

 

2. Et Spring: En brik (enten en Ridder eller en Mand) kan hoppe i alle retninger over en venlig brik på et kvadrat ved siden af, til et tomt kvadrat direkte på den anden side af den brik.  En brik der er blevet Sprunget over bliver på brættet.  En spiller kan Springe over flere brikker i det samme træk men han må ikke foretage et Spring der begynder og ender på det samme kvadrat.  Om en spiller vil foretage et Spring eller ej er fuldstændig  frivilligt.

     

Et Spring                               Efter et Spring

 

3.  Et Stød: En brik (enten en Ridder eller en Mand) kan hoppe i alle retninger over en fjendtlig brik på et kvadrat ved siden af, til et tomt kvadrat direkte på den anden side af den brik.  En fjendtlig brik der er blevet Stødt fjernes fra brættet.  Man skal Støde hvis det er muligt.  Hvis efter et Stød et andet Stød bliver muligt med den samme brik så skal Stødet fortsættes. Hvis der er flere forskellige Stød mulige må spilleren selv vælge hvilket Stød han vil foretage og hvilke fjendtlige brikker han vil tage.  Når en spiller skal Støde kan han vælge at bruge et Ridder’s Angreb i stedet for hvis det er muligt. Hvor en spiller har Stødt en fjendtlig brik og dereved er landet indenfor sit eget Slot skal han flytte ud af sit Slot i det næste træk.

           

Et Stød                                 Efter et Stød

 

4. Et Ridder’s Angreb:  En Ridder kan kombinere et eller flere Spring og  Stød i et enkelt træk men kun hvis Springene kommer først og Stødene sidst.  Det er friviligt om en Ridder vil  foretage et Ridder’s Angreb eller ej.  Hvis en Ridder Springer og derved lander ved siden af en fjendtlig brik skal han Støde hvis det er muligt medmindre han kan fange en fjendtlig brik et andet sted i det samme træk.  Efter at have Stødt en fjendtlig brik skal Stødene fortsættes så længe det er muligt.

     

Et Ridder’s Angreb                Efter et Ridder’s Angreb

 

En spiller må ikke flytte ind på sit eget Slot med et Almindeligt Træk eller et Spring.  Det er kun tilladt med et Stød eller den Stødende del af et Ridder’s Angreb.  Hvis en spiller lander indenfor sit eget Slot efter et Stød skal Stødet fortsættes ud af Slottet hvis det er muligt.  En spiller der er landet indenfor sit eget Slot skal flytte ud af Slottet med sit næste træk uden undtagelse.  Når en spiller skal flytte ud af sit Slot skal det være med et Stød hvis det er muligt i stedet for et Almindeligt Træk eller et Spring.

 

En brik der er kommet ind på en modstander’s Slot kan ikke komme ud.  Den kan kun flyttes fra det ene kvadrat til det andet.  Der er en begrænsning på to flytninger inden for modstanderen’s Slot i et spil.

 

Spillet kan vindes på tre forskellige måder:

 

1. En spiller flytter to af sine brikker ind på modstanderen’s Slot.

Hvid vinder ved at  flytte to af sine brikker ind på Sort’s Slot

 

2. En spiller fanger alle sin modstander’s brikker og har to eller flere af sine egne brikker tilbage.

Hvid vinder ved at have  taget alle Sort’s brikker

 

3. En spiller har to eller flere brikker tilbage og hans modstander kan ikke flytte.

Hvid vinder  fordi Sort ikke kan flytte

 

Spillet er uafgjort hvis begge spillere kun har en brik tilbage hver.

Uafgjort